Isolering af din bolig kan være en rigtig god idé!

Når snakken falder på boligisolering, er der mange ting man kan gøre, for at holde på varmen i sin bolig og bruge så lidt energi som muligt.
Isolering kan udføres, hvad enten der er tale om nybyggeri eller efterisolering af ældre huse.

Der er mange ting, der skal tænkes på i forhold til isolering af bolig, og her nævnes de vigtigste:

1. Tag- og loftisolering
2. Hulmursisolering
3. Etageadskillelser
4. Krybekælder
5. Facadeisolering
6. Teknisk isolering
7. Vinduer og døre

Tag- og loftisolering
I de fleste huse, der er bygget mellem år 1900 og ca. til midten af 1970’erne, er der kun anvendt 100 mm. isolering.
Du kan derfor spare energi ved at efterisolere med 200 mm. løsuld ovenpå de eksisterende 100 mm.
Ved et loft på 120 kvm. i et hus, der er opvarmet med oliefyr, vil man derfor typisk kunne spare 300-500 liter olie om året. Derfor kan det i den grad betale sig at efterisolere, hvis man bor i et hus af ældre dato.

Hulmursisolering
I de fleste huse af ældre dato fra år 1900 til midten af 1970’erne er der ikke anvendt hulmursisolering. Før oliekrisen i 1970’erne var energien så billig, at der ikke blev tænkt på hulmursisolering.
Men i dag stammer over halvdelen af den energi, vi bruger, på opvarmning af boliger, og derfor bliver hulmursisolering brugt i nybyggeri samt ved efterisolering.
Der er mange positive effekter ved hulmursisolering, og de er bl.a. lune vægge, mindre træk i huset samt at udgiften til hulmursisoleringen kan tjenes ind igen i løbet af 2-3 år i form af besparelser på opvarmning.

Etageadskillelser
Det er vigtigt at isolere imellem etager, da det giver et bedre indeklima. Isolering mellem etager sparer energi, og det udføres stort set på samme måde som hulmursisolering, vinklen er blot anderledes.
Der er flere fordele end energibesparelser, når du isolerer imellem etager. Nogle af dem er fx: varme gulve, mens boligværdien stiger, og der spares co2.

Krybekælder
Krybekældre er især udbredt i huse fra før 1950, og de blev lavet for at forbedre indeklimaet ved at gulvet ikke havde direkte kontakt med jorden og for at have et sted at placere varmerørene til centralvarmesystemet.
Isolering af krybekælderen giver typisk fordele som varmere gulve samt at man kan sænke temperaturen i huset og spare penge på energien.

Facedeisolering
Facadeisolering kan udføres på flere forskellige måder. Man kan enten isolere med beklædning eller puds.
Isolering med beklædning foregår ved, at man monterer trykimprægneret træ eller stålprofiler på den eksisterende facade. Imellem disse elementer monterer man batts. Derefter monteres vindgips og beklædning af træ eller fibercementbrædder.

Det er også muligt at isolere med puds. Dette foregår ved, at man fastgør facadeisoleringsbatts direkte på faceden, hvorefter man påfører et lag underpuds og til sidst et afsluttende pudslag, som til sidst kan males.

Teknisk isolering
Teknisk isolering foregår ved at man isolerer de tekniske installationer i huset som fx rørene.
Det er en hurtig og nem måde at spare penge på.
Rørene, der er varme hele året, er vigtigst at isolere, og besparelsen kommer hurtigt.

Vinduer og døre
Er dine vinduer og døre dårligt isoleret, kan det betale sig at forny dem eller udskifte dem.
Vinduer bliver som resten af huset slidt med tiden, og selv om det er en stor udgift at udskifte vinduer eller døre, vil det på sigt kunne betale sig, da der er meget energi at spare.
Værdien af dit hus vil ligeledes stige med effektivisering af vinduer og døre, og du vil også opleve mindre træk og som sagt lavere varmeforbrug.

Det koster en del penge at isolere sit hus, og er der tale om nybyggeri, vil der allerede være taget hensyn til mange af ovenstående ting, mens der i boliger af ældre dato vil være mange fordele ved at efterisolere, som bl.a. mindre energiforbrug og en øget ejendomsværdi.

Tags: , , , , , , , , , ,