Forestil dig, at du har fundet det perfekte hus. Huset er gammelt og flot. Du kan se, at du med en forholdsvis lille investering mærkbart kan forøge værdien af huset – ved fx at installere solceller eller en husstandsvindmølle og energirenovere vinduerne.

Du køber huset og skal til at gå i gang med at bygge og finder nu ud af, at kommunens lokalplaner forhindrer dig i at bygge din husstandsvindmølle. Måske du er for tæt på andre bygninger. Og en tinglyst servitut forhindrer dig i at opsætte dine solceller hvor du ønsker.

Nu er det lige pludseligt ikke så godt et køb.

Men denne situation er nem at undgå.

Boligadvokat skaber sikkerhed i din ejendomshandel
I forbindelse med køb af fast ejendom vælger 80 % af danskerne jf. undersøgelse fra JUF.dk at bruge en boligadvokat, når de køber bolig.

Boligadvokaten har til opgave at gennemlæse købsaftalen, at skrive og tinglyse at skøde, udarbejde en refusionsopgørelse og en række praktiske, mindre opgaver. Købsaftalen – et dokument, der nemt kan ende på 100 sider (boligkøb er ingen småsag) – er den vigtigste af disse.

Det er i købsaftalen, at lokalplaner, tinglyste servitutter og andre rettigheder og hvad der ellers måtte være relevant for køber er nævnt.

For menigmand er der ikke meget at hente ud fra købsaftalen. Men en boligadvokat kan se, hvad købsaftalen giver adgang til – og hvad den, endnu vigtigere – ikke giver adgang til.

Boligadvokaten koster et salær på mellem 6.000 og 12.000 kroner, men kan hurtigt spare dig for at lave en dårlig handel.

Hvis noget går galt i handlen – fx, du ikke kan bygge hvad du ønskede fordi en servitut blev overset af advokaten – er advokaten ansvarlig for
dette. Advokaten skal have en ansvarsforsikring, der umiddelbart går ind og dækker dette. Du bliver altså stillet skadesløs og kampen tages mellem advokaten og forsikringen. Samme sikkerhed får du ikke ved en ejendomsmægler som køber eller helt generelt med en jurist.

Værdi kan stige mærkbart
Kan du minimere de løbende omkostninger ved dit hjem, stiger værdien også af samme.

Efter at have købt huset har du mulighed for at omlægge dine lån til at blive billigere.

Gå nu i gang med at istandsætte boligen – herunder energirenovering.

Når du har renoveret ejendommen fra energiklasse F til A, er dit hjem mere værd. Få et par ejendomsmæglere til at vurdere ejendommen (få 3 tilbud fra mæglere her) og tag denne vurdering med til banken. Vurderingen er højere end da du købte boligen, hvilket du kan bruge til at få mere realkreditlån ud af banken. Det bliver dit lån en del billigere af.

Tags: