Gode energispareråd

Energi er en betegnelse for ting som bl.a. el, varme og vand, og miljøet spiller her en væsentlig rolle.
I Danmark tales der meget om grøn energi, og vi har herhjemme store virksomheder som fx Vestas, der producerer vindmøller, der leverer vedvarende energi.

Se her, hvad du bl.a. selv kan gøre for at spare på energien og i sidste ende skåne miljøet.

Spar på strømmen
Undgå overflødigt elforbrug!

Dette kan gøres ved bl.a. at kigge på dine elektriske apparaters standbyforbrug.
Dine elektriske apparaters standbyforbrug svarer til ca. 10-15 % af din husstands samlede elforbrug.
Den nemmeste måde at begrænse standbyforbruget på, er, at slukke dine apparater, når du ikke bruger dem.

Har du ekstraudstyr til din computer eller dit tv, kan elspareudstyr være en oplagt mulighed.
Du kan fx købe de såkaldte elspareskinner, som du kan tilslutte alle dine apparater med. Slukker du fx for tv’et, slukker skinnen automatisk for alle de andre apparater som fx dvd- og blu-ray-afspiller.

Spar på varmen
For at spare på varmen, kan du fx isolere din bolig bedre, spare på det varme vand, købe energirigtigt radiatoranlæg osv.

Du kan også styre dit varmeforbrug automatisk med fx automatik. Automatikken kan fx skrue ned for varmen om natten med 2-3 grader eller tilpasse varmen med de udendørs temperaturer.
Automatikken kan også indstilles til sommerdrift, så dit varmeanlæg slukkes om sommeren. Dette kan i sig selv spare mellem 500 og 1500 kr. om året afhængig af, hvor godt din bolig er isoleret.

Spar på vandet
Dit vandforbrug påvirker dit samlede forbrug, da der skal bruges energi på at varme vandet op og cirkulere det rundt i huset.

Bruger du mindre varmt vand, sparer du på varme- og vandregningen, og du skåner samtidig miljøet.
Se her et par simple råd, der kan gøre en stor forskel:

Fyld vaske- og opvaskemaskinen helt op, når du vasker tøj og tallerkner – brug desuden korte programmer med lave temperaturer.
Sæt en vandbegrænser i vandhanen – det nedsætter gennemstrømningen i hanen. Kan evt. kombineres med en perlator, der blander luft i hanen og nedsætter vandforbruget.

Skift til sparebruser og tag kortere bade. En sparebruser bruger kun 6-10 liter vand pr. minut, mens en almindelig bruser bruger 10-20 liter vand pr. minut.
Du kan desuden drage nytte af at udskifte din gamle vaske- eller opvaskemaskine til en nyere model, der er mere energieffektiv.

Der er altså med andre ord masser af incitament til at spare på energien. Du sparer naturligvis først og fremmest penge, men det har også en klimamæssig fordel, der er nyttig for samfundet.

Tags: , ,