Solvarme
Brug solen som varmekilde. Få dig et billigt solvarme-anlæg

Et solvarmeanlæg anvender energien fra solen til at opvarme vand. Det varme vand anvendes derefter til brugsvand eller opvarmning af boliger.

Et solvarmeanlæg består af en eller flere solfangere og en varmtvandsbeholder.

De to dele er forbundet med et rør, der indeholder en frostsikker væske.

Når solens stråler rammer solfangeren, opvarmes væsken i solfangeren, og en cirkulationspumpe sender herefter væsken videre til husets varmtvandsbeholder, hvor den afgiver den varme, du skal bruge i din husholdning.

Varmtvandsbeholderen, der skal være særligt forberedt til solvarme, er normalt en høj og slank model, der typisk kan indeholde mellem 200 og 300 liter vand.

Røret med den særlige opvarmede, frostsikre væske løber ind i bunden af vandbeholderen, hvorved varmen afgives til vandet.

Det hele fungerer snildt og automatisk, og en elektronisk styring måler konstant temperaturen både i solfangeren og nede i bunden af varmtvandsbeholderen.
Så snart væsken i solfangeren er varmere end brugsvandet i vandbeholderen, starter cirkulationspumpen, og den varme væske fra solfangeren pumpes ned til varmtvandsbeholderen, hvor den afgiver sin varme, inden den ledes tilbage til fangeren, hvor processen starter forfra.

Der findes flere typer solvarmeanlæg, og du kan bl.a. vælge et, der udelukkende opvarmer husets brugsvand, men du kan også vælge en type, der er lidt større og bidrager til husets varmeforbrug.

Styringen i anlægget sørger for den rigtige fordeling af solvarmen mellem vandbeholder og radiator/gulvvarme.

Hvis du selv vil forsøge at vurdere, hvor stort et anlæg, du har brug for, kan du med denne tommelfingerregel finde frem til resultatet:

For hver person i husstanden er der brug for 1-1 ½ m2 solfanger til opvarmning af brugsvand og en varmtvandsbeholder, der kan indeholde 50-75 liter pr. person i husstanden.

Skal dit solvarmeanlæg også bruges til opvarmning af din bolig, skal der bruges både en større solfanger og en større varmtvandsbeholder.

Det rette valg afhænger af familiens størrelse, boligens størrelse, om der er radiatorer eller gulvvarme, og hvad der bruges som supplerende varmekilde.

Dit konkrete behov bør afdækkes i samråd med en fagmand, da størrelsen på anlægget også afhænger af, hvilken solfanger, du anvender.

En installation af et solvarmeanlæg består af monteringen af solfangerne samt rørføring fra solfangeren til vandbeholderen.
Ofte skal der også installeres en ny varmtvandsbeholder.

Undervejs i processen kan der være opstillet stiger eller stilladser, og til sidst er der en afsluttende proces, der lukker de huller, der er boret i huset til rørføringen.

Der er både fordele og ulemper ved et solvarmeanlæg

Generelt mærker man ikke meget til solvarmeanlægget i det daglige, og i sommerhalvåret kan du vælge at slukke for dit fyr og kun benytte solvarmen som varmekilde.
Omvendt skal du holde øje med, at den ekstra varmekilde slår til, når behovet er der.

Nogle gange kan du også komme ud for at skulle fjerne nedfaldne blade eller sne fra solpanelerne.

Normalt er solvarme billig, og der kræves ikke meget vedligeholdelse af systemet.

Solvarme er et godt alternativ, når du vil opvarme dit vand og din bolig med vedvarende energi. Og har du ikke en have, så du kan bruge jordvarme, kan du med fordel vælge solvarme.

En ulempe ved et solvarmeanlæg er, at det ikke producerer meget energi om vinteren.
Derfor er du nødt til at supplere med en ekstra varmekilde.

Solfangerne er desuden meget tydelige på dit tag, men du kan dog finde nogle typer af paneler, der er mere diskrete end normalt.

En anden fordel ved solvarme er det økonomiske perspektiv, da et solvarmeanlæg kan blive en rigtig god forretning med tiden.
I nogle tilfælde kan etableringsgebyret tjene sig selv hjem allerede i løbet af få år.

Tilbagebetalingstiden på investeringen er selvfølgelig individuel og afhænger af den enkelte bolig, varmtvandsforbruget og energipriserne.
Almindeligvis tjenes investeringen hurtigst hjem der, hvor varmtvandsforbruget er stort.

Anlægget producerer mest varme om sommeren, men set over et helt år kan det i nogle tilfælde producere op til 60-70 % af dit samlede behov for brugsvand og op til 15-30 % af dit varmebehov.

Tags: ,